[O1] Bzyczenie z silnika po przekręceniu kluczyka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kier10
    Classic
    • 2010
    • 1

Jeśli masz ustawione zmienne okresy międzyobsługowe (QG1) to olej musi spełniać normę 506 01 lub 507 00. Jak masz filtr cząstek stałych (DPF) to zawsze musi być to olej 507 00.
  • zewis
    Classic
    • 2008
    • 2

Witam wszystkich

To mój pierwszy post tutaj, więc się przywitam na dobry początek Posiadam Octavie I 1.9 SDi.

A teraz o problemie: zauważyłem dzisiaj, że po włożeniu kluczyka do stacyjki oraz jego przekręceniu, ale nie odpaleniu silnika, spod maski zaczyna wydobywać się bzyczący dźwięk. Dźwięk jest ciągły i na te kilka przeprowadzonych prób zawsze występował. Nie mam pojęcia, czy występowało to wcześniej, bo jakoś nie zwracałem na to uwagi. Ktoś spotkał się z takim problemem? W ogóle wczoraj przy zjeżdżaniu z krawężnika dość mocno uderzyłem o podwozie, ale żadnych widocznych oznak jakiegokolwiek uszkodzenia nie widać [chociaż z początku miałem stracha, że coś mogło się zepsuć, bo uderzenie było dość mocne]. Czy myślicie, że to bzyczenie może być tego skutkiem?

Dziękuje za wszelkie porady 8)

Komentarz

• macieks
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 469
      • Octavia III (5E3)
      • CJZA 1.2 TSI 105 KM

W moim benzyniaku takie lekkie bzyczenie (przez kilka sekund) to pompa paliwowa - włącza się przy otwieraniu drzwi kierowcy i ma na celu zapewnienie natychmiastowego dostarczenia paliwa przy uruchamianiu silnika - może to coś podobnego
      Była: O1 1.6 MPI
      Jest: O3 1.2 TSI

Komentarz

• Romekm76
        Rider
        • 2008
        • 392
        • Opel

Witam >>zewis<< mam rowniez octeI 1.9SDI zaraz po przeczytaniu polecialem sprawdzic i po przekreceniu kluczyka tylko slysze prawdopodobnie otwarcie elektrozaworu w pompie wtryskowej a pozatym cisza i spokoj sprawdz polaczenie swiec zarowych. Podobny przypadek z tym brzeczeniem mialem w ciezarowce przyczyna byl czujnik nagrzania swiec zarowych ale niewiem jak to sie ma to takich malych silnikow i swiec. Tam mialem czujnik na bimetalu ze stykami i ten bimetal brzeczal a czy w skodzie jest takie cudo to niewiem :!: :?:
        Jest Skoda Octavia 1,9 tdi Jest Seat Alhambra 1,9 tdi
        Była Skoda Octavia 1.9 sdi , VW Passat b5 fl 1.9 tdi , Opel Vectra C 3.0 cdti
        A mówiła mama -
        "Ucz się synu na ginekologa, bo to i forsy dużo i ręce cały czas w cieple" - mruczał pod nosem kierowca TIR-a zmieniając w mroźną noc koło w naczepie.
        http://campaign.scania.com/v8/

Komentarz

• zewis
          Classic
          • 2008
          • 2

To bzyczenie jest ciągłe. Nie ustępuje po dłużej chwili. Po odpaleniu silnika niestety nie da się usłyszeć, czy nadal występuje, czy nie. W każdym razie auto jest u mechanika. Zobaczymy co on powie.

Komentarz

• Romekm76
            Rider
            • 2008
            • 392
            • Opel

pozyjemy zobaczymy jestem ciekawy co moze byc :?: narka :!:
            Jest Skoda Octavia 1,9 tdi Jest Seat Alhambra 1,9 tdi
            Była Skoda Octavia 1.9 sdi , VW Passat b5 fl 1.9 tdi , Opel Vectra C 3.0 cdti
            A mówiła mama -
            "Ucz się synu na ginekologa, bo to i forsy dużo i ręce cały czas w cieple" - mruczał pod nosem kierowca TIR-a zmieniając w mroźną noc koło w naczepie.
            http://campaign.scania.com/v8/

Komentarz

• mario34
              Ambiente
              • 2007
              • 151

sam jestem ciekawy co to jest, bo też mam 1,9sdi z 1999r i taki sam objaw, ale jeżdże już 1,5 roku i nic poza tym się nie dzieje. Daj znać co to "bzyczy"
              mario

Komentarz

• misiek^wro
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8321

zewis, ja w 1,9 tdi tez mam takie cykniecie, po nim lekkie bzyczenie, ale to jest imho od nowosci. Dzis bede w ASO to moge sprawdzic w jednym tourze nowym, czy to tez wystepuje
                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• martig
                  Drive
                  • 2008
                  • 63

ja mam 1.9 SDI tyle ze w Fabi i nic takiego nnie zauwazyłem , ale mam kilka koni mniej
                  martig

Leon 1P Cupra+ 280KM

Komentarz

Pracuję...